Billigst Strøm | Forbrukslån lav Rente | Kiropraktor | Eiendomsmegler Trondheim | Sykkelforsikring | Alarm | Beste Advokat | Beste Mobilabonnement

Teremtésvédelem

2012
„ZÖLD TÍZPARANCSOLAT/ÚTIKALAUZ”:

Mi magunk is megtapasztalhatjuk – különösen itt, Közép-Európa legnagyobb tava mellett –, hogy a körülöttünk lévő teremtett világ csodálatos, de egyben igen törékeny is. Isten hatalmas feladatot, s egyben lehetőséget adott számunkra, hogy őrizzük és műveljük ezt a hatalmas „kertet”, ezért ezalatt a néhány nap alatt is szem előtt tartjuk:

1. Régóta vártuk a találkozót, s reménység szerint év közben is találkozunk majd régi és új barátainkkal. Törekszem rá, hogy a táborokba, csendesnapokra minél környezetkímélőbb módon (vonattal, távolsági busszal, kerékpárral) jussak el.

2. A közösség erejét megtapasztalni hatalmas élmény. Figyelek rá, hogy sem itt, sem a későbbiekben én se rongáljam és ne törjem össze semmilyen más élőlény közösségét.

3. Az évezredek óta hullámzó Balaton vize emlékeztet arra, hogy a teremtett világ hosszú történetének szerves része vagyok. Az életem ajándék, de egyben felelősségem is van az utánam jövő nemzedékek életkörülményeiért.

4. Teremtmény vagyok a teremtmények között, ezért sem a növényeket, sem az állatokat nem pusztítom el szükségtelenül, vagy önfeledt szórakozásból.

5. A nyári melegben kortyolt friss víz megmutatja, hogy a víz az élet alapja: a tiszta víz kincs. Ezért itt és otthon is igyekszem, hogy ne pazaroljam és ne szennyezzem feleslegesen.

6. A fogyasztásomkor is gondolok a környezetemre, ezért az eldobható pillepalackos ásványvíz helyett az ingyen(!) rendelkezésre álló csapokból töltöm fel a regisztrációkor kapott kulacsomat. (S ezt a további nyaralásokra is magammal viszem.)

7. Biztos hallottuk már a szlogent: nem minden hulladék szemét. Az újrahasznosítással rengeteg alapanyagot és energiát lehet megspórolni, ezért a találkozó alatt keletkezett, még újrahasznosítható hulladékot (papírt, műanyagot, üveget), nem a legközelebbi kukába, hanem a kijelölt szelektív hulladékgyűjtőbe dobom.

8. Nem cipelek haza feleslegesen vásárolt holmikat, az emlékek bennünk élnek tovább. Barátaimat, szeretteimet pedig egy kedves, kézzel készített apró tárggyal is megajándékozhatom...

9. Mi is feltöltődni jövünk ide, ezért elhatározom, hogy én sem zsigerelem ki a természetet, nem használok fel erőforrásaiból többet, mint amennyire szükségem van, és a környezet számára is hagyok egy lélegzetvételnyi szünetet.

10. Tudjuk, hogy az élet vizének forrása egyedül Krisztus. Lelkünk egészségének megőrzése mellett azonban nem feledkezhetünk meg testünk egészségéről sem. Séta, úszás vagy kerékpározás közben hálát adok Istennek mindazért a sok jóért, mellyel a természetben is körülvett engem.

 

 

2010

„ZÖLD TÍZPARANCSOLAT/ÚTIKALAUZ”:

Jó itt is felismerni, hogy a körülöttünk lévő teremtett világ Isten csodálatos ajándéka, ezért…

1. …nem fogsz mást itt hagyni, csak a lábnyomodat – azt is, csak ahol muszáj.

2. …nem fogod a fákat bántani, nem szabsz le céltalanul még egy levelet sem; és legyél bármilyen szerelmes, nem fogod belevésni párod nevét a hárs kérgébe.

3. …nem fogod a csapot feleslegesen nyitva hagyni, hiszen tudod, hogy a ivóvíz az utánunk jövő generációk számára is különlegesen értékes.

4. …nem fogsz feleslegesen háromszorosan becsomagolt szendvicset vásárolni, ill. tízezer év alatt lebomló pillepalack-hegyeket gyártani, vagy ha mégis erre fanyalodsz, legalább az erre a célra szolgáló szemetesbe teszed.

5. …örömmel veszel a helyi termelő által kínált cseresznyéből, de nem vásárolsz a boltban Spanyolországból szállítottat.

6. …nem fogsz 500 méteres távolságra is autóval menni.

7. …nem fogod feledékenységből órákig töltőn hagyni a laptopodat, amit remélhetőleg el sem hoztál ide a természetbe – és akkor lehet, hogy hazaérkezve már több énekes madár hangját ismered fel, mint ahány háztartási gépét.

8. …legközelebb százszor is meggondolod, hogy kinyomtass-e egy e-mailt vagy beindítsd-e a még mindig nem újrahasznosított papírt használó fénymásolót azért, mert osztálytársad fél oldalas órai vázlatát nincs kedved leírni.

9. …otthon is keresni fogod az energiatakarékos termékeket nemcsak élettartamuk tízszeres hossza miatt, hanem hihetetlenül kedvezőbb széndioxid-kibocsátásuk miatt is.

10.…miután hazautazol sem fogod közömbösen hallgatni azokat, akik saját generációjuk kényelmét féltve elvtelen kompromisszumokat kötnek a teremtett világ felett, hanem Te is állást foglalsz a teremtett világ védelme mellett!

 

A folyóvíz jobb, mint az állóvíz!

Egy 2005-ös felmérés szerint a magyarok 39%-a (fővárosiak 64%-a) fogyaszt napi rendszerességgel ásványvizet. Ez legalább 1,23 milliárd(!) műanyag palack megvásárlását jelenti évente. A forgalomba kerülő palackoknak csupán 15%-a kerül a szelektív hulladékgyűjtőkbe, s ennek is legfeljebb a felét tudják újrahasznosítani.
A műanyag palack kőolajból készülő, adalékok hozzáadásával, mesterségesen előállított termék. A környezetben rendkívül lassan (a legoptimistább becslések szerint is csak 300 év alatt), vagy egyáltalán nem bomlik le, elégetése során viszont a környezetre és az egészségre veszélyes anyagok szabadulnak fel belőle.
Az ásványvíz gyakran több száz kilométerről kerül az áruház polcaira, így a palackok környezetszennyezése mellett a szállításhoz elhasznált üzemanyag is nagymértékben terheli a környezetet.
A PET palackok használatának bizonyítottan vannak higiéniai veszélyei is. A felbontást követően 24 órával a palack falán megjelennek a baktériumok és penészgombák – még akkor is, ha hűtőben tároljuk azt. A PET palackok továbbá egy antimon nevezetű anyagot tartalmaznak, amely az arzénhoz hasonlóan toxikus, vagyis ha meleg helyen tároljuk a benne található folyadékkal együtt, akkor előfordulhat, hogy az antimon a vízbe oldódik.
Magyarországon a csapvíz szinte mindenhol fogyasztható, jó minőségű. Ahol mégsem, ott erre felhívják a figyelmet, és más úton gondoskodnak a lakosság ivóvíz-ellátásáról. A csapvíz fogyasztása hosszú távon szervezetünk számára is kedvezőbb.
A csapvíz minőségét rendszeresen ellenőrzik hivatalos szervek és civil szervezetek – például a Tudatos Vásárlók Egyesülete – is. Utóbbiak tavalyi felmérésének összegző eredménye is meggyőzhet minket: „Az általunk vizsgált esetek nem támasztják alá a hazai lakosság részéről a csapvíz iránt érzett bizalmatlanságot. A vezetékes víz minősége a vizsgált településeken megfelelt a jogszabályban található vízminőségi (mikrobiológiai, kémiai) előírásoknak, továbbá a vizsgált 16-féle gyógyszermaradvány is a kimutathatósági határérték alatt volt.”
Miért adsz pénzt azért, ami rosszabb, amikor ingyen is megkaphatod azt, ami jobb?
Palackozott víz és dobozos üdítő helyett válaszd a csapvizet!