Strømpriser Sammenligning 2017 | Forbrukslån Student | Joustolaina | Billig Rørlegger | Forsikringer Sammenligning | Husalarm | Beste Mobilabonnement 2017 | Mobilselskaper i Norge

Előadások

Főelőadások
Asztali zené(s beszé)lgetések a püspökkel
Fórumbeszélgetések és előadások
Egyéb előadások
Luther 499
ODÚ - Teológiai műhely
Perem

 

FŐELŐADÁSOK

Az idei Szélrózsán kiterjesztjük az ún. „védett idősávot", így a napindító áhítatok után egy-egy előadást hallgathatunk meg az áldás témakörben három hiteles előadótól: egy református lelkésztől, egy megtért és gyógyult drogfüggő írótól, és egy katolikus paptól, mentálhigiénés szakembertől.

Áldásmondás – a beszéd lehetőségei és korlátai: Dr. Kodácsy Tamás

Július 28. csütörtök 9.45–10.30, Kékes színpad

Tetteink és az áldás – milyen cselekedeteinken van áldás? Kubiszyn Viktor

Július 29. péntek 9.45–10.30, Kékes színpad

Áldás a kapcsolatainkban – szabad kommunikáció és az evangélium: Pál Ferenc

Július 30. szombat 9.45–10.30, Kékes színpad
 


„ASZTALI ZENÉ(S BESZÉ)LGETÉSEK A PÜSPÖKKEL”

Püspökeinkről tudjuk, hogy milyenek a konyhában (ld. Püspökfalat, 2012), milyen emléktárgyakat gyűjtöttek (ld. Bi–Shop – Filléres emlékeim, 2014), idén pedig számukra kedves, különböző okból sokat jelentő zenéiket hozzák el az asztali beszélgetéshez. Ebben segítik őket a kérdező fiatal lelkészkollégák.

Szemerei János és Kovács Viktor

Július 28. csütörtök, 13.00–14.15, Kultúra terem

Gáncs Péter és Seben Glória

Július 29. péntek, 13.00–14.15, Kultúra terem

Dr. Fabiny Tamás és Bence Áron

Július 30. szombat, 13.00–14.15, Kultúra terem
 


FÓRUMBESZÉLGETÉSEK ÉS ELŐADÁSOK

Önkép, családkép, jövőkép, avagy mi kell a teljes élethez…

Július 28. Csütörtök 11:00-12:00 - Fórum terem
A beszélgetés címében szereplő szavak sokaknál kizárják egymást. Pénz, siker, vagy/és harmonikus családi háttér kell a teljes élet megéléséhez? És hol van mindebben az egyház? Mit jelent ma az önmagunkról való gondolkodás? Mennyire tudatosan tekintünk a jövőnkre? Nyűg, akadály vagy lehetőség a család?
Süveges Gergő – újságíró, műsorvezető, tanár, life és business coach
Simon Attila – evangélikus lelkész
1

 

Iszlám és Európa

Július 28. Csütörtök 14:30-15:30 - Fórum terem
A 21. század kihívása? Áldás vagy átok az iszlám európai jelenléte? Hogyan viszonyul a kereszténység, a zsidóság és az iszlám más vallásokhoz? Létezhet-e párbeszéd és békés együttélés? Mit tesz és mit tehetne Európa?
Bolek Zoltán – a Magyar Iszlám Közösség elnöke
Darvas István – rabbi
Szent-Iványi Ilona – unitárius lelkész
2

 

Evangélikus lelkiség

Július 28. Csütörtök 16:30-17:30 - Fórum terem
Láthatóan evangélikus – hirdetjük stratégiánkban, de mit jelent ez a hétköznapokon? A reformáció 500-ik évfordulójára készülve arra keressük a választ, hogy létezik-e és ha igen, akkor milyen az evangélikus lelkiség. Színes, vagy egyirányú? Másoktól megkülönböztetett vagy sajátos? És akkor még nem is foglalkoztunk azzal, hogy a hagyomány mennyire van jelen lelkiségünkön. Kik vagyunk mi és hogyan éljük meg identitásunkat? A beszélgetésen többek között ilyenekről lesz szó.
Lupták György – evangélikus lelkész, a Missziói Bizottság vezetője
Németh Zoltán – evangélikus lelkész, a Gyülekezeti és Missziói Osztály vezetője
3

 

A szabadság hiánya…

Július 29. Péntek 11:00-12:00 - Fórum terem
„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” – fogalmaz Bibó István. A 20. század háborúi és diktatúrái bebizonyították, hogy a szabadság nem egyértelmű. Mit kezdünk közelmúltunk történetével? Hogy fogalmazzuk meg azt, hogy honnan jövünk? Szabadok vagyunk egyáltalán? Mit jelent a szabadság? Történész és teológus disputája múltról, jelenről és jövőről...
Köbel Szilvia – történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársa
Csepregi András – evangélikus lelkész, teológus
4

 

Irodalmi és művészeti beszélgetés a Zsoltárok könyve alapján az áldásról

Július 29. Péntek 14:30-15:30 - Fórum terem
Csak az lehet boldog, aki / jó is. – mondja a Zsoltár. / De ki lehet Zsoltár?” – olvashatjuk a provokatívnak is tűnő gondolatot Vörös István József Attila-díjas költő I. Zsoltár című lírájában. Mit jelent ma a Zsoltárok könyve? Lehet újjáformálni, átalakítani a szentírási szöveget? Vigyázat! Évezredeket átölelő beszélgetés várható teológus és költő között…
Vörös István – József Attila-díjas költő, prózaíró, irodalomtörténész
Verebics Petra – doktorandusz, Evangélikus Hittudományi Egyetem
5

 

Mi a boldogság?

Július 29. Péntek 16:30-17:30 - Fórum terem
Mit jelent a boldogság keresése? Mitől vagyunk boldogok? Mi az önfeledtség és a boldogság egymáshoz való viszonya? Boldogít-e a pénz és a karrier? Boldogságot nyújt-e az egyház? És akkor még Jézus boldogmondásairól nem is beszéltünk...
Szondy Máté – klinikai szakpszichológus, családterapeuta, kutató
Liszka Viktor – evangélikus lelkész
6

 

Áldás-e…? – a művészet

Július 30. Szombat 11:00-12:00 - Fórum terem
„A hamis prófétaság szerintem hamar lelepleződik, még akkor is, ha ez valamilyen műalkotás készítésében jelenik meg. A szépség és a jóság – mint Isten attribútumai –, nem kérdőjelezhetőek meg! Én hiszek abban, hogy egy műalkotás, amelyik szép, az jóságot is sugároz. Ahol szépség és jóság van, ott már szeretet van, ott már Isten van!” – fogalmaz Kovács-Gombos Gábor festőművész. Kortárs és klasszikus művek alapján a művészettörténész és festőművész disputáján a művészet és szakralitás viszonyáról beszélgetünk.
Kovács-Gombos Gábor – festőművész, tanár
Zászkaliczky Zsuzsanna – művészettörténész, Evangélikus Országos Múzeum
7

 

Áldás-e…? – a pénz

Július 30. Szombat 14:30-15:30 - Fórum terem
Hogyan élünk a javakkal? Mi az elégséges? Igazságos-e a mai gazdasági rendszer? Lehet-e etikus a gazdaság? A pénzhez, vagyonhoz, javakhoz való viszonyunk kérdéseiről, annak etikai megítéléséről beszélgetünk.
Dabóczi Gergely – a Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban (KETEG) munkatársa
Szabó András – evangélikus lelkész, Evangélikus Hittudományi Egyetem
8

 

Áldás-e…? – az egyház

Július 30. Szombat 16:30-17:30 - Fórum terem
Közelíthetünk provokatívan az egyház mai helyzetéhez? A reformátorok is hasonlót tettek… Közel ötszáz évvel a reformáció után megkíséreljük az egyház mai kérdéseit hasonlóan kritikusan átbeszélni. A Ferenc pápa legendáriuma és a Pogány katekizmus alapján beszélgetünk a szerzőkkel az egyház mai lehetőségeiről.
Kamarás István OJD – szociológus, az MTA doktora
Bartha István – evangélikus lelkész
9
 


EGYÉB ELŐADÁSOK

 

Kísérletek – Raffai Balázs

Csütörtök–szombat 13.30-14.15, Fórum terem

„Hol a csudában van Isten?" Ezt a kérdést teszi fel az evangélikus hittan és kémia szakos soproni középiskolai tanár, aki Mózes története és az ószövetségi próféták története alapján mutat be kémiai kísérleteket, és még többet.
Csütörtök és szombat: Mózes az ÚR vegyésze – Hol a csudában van Isten? Interaktív előadás kémiai kísérletekkel – Mózes születésétől a Tízparancsolat átadásáig
Péntek: Próféták a laborban – „Amelyik isten tűzzel felel, az az Isten."
Interaktív előadás kémiai kísérletekkel – Illéstől Dánielig
 

Kísérletek – Szutyányi Márk

Csütörtök és szombat 13.00–13.30, Filmklub
Fedezzük fel látványos fizikai kísérletekkel a körülöttünk lévő világot! A fizika nem csak a tankönyvek lapjai között létezik, körülvesz minket. Gondoltad volna, hogy egyszerű háztartási eszközökből vagy pusztán emberekkel is számtalan kísérletet lehet elvégezni? Gyere és légy része a szórakoztató, interaktív kísérleti bemutatóknak.
„minimál-kísérletek": ceruza, madzag, partvis, alma, szék, kólásdoboz: mind-mind megannyi lehetőség egyszerű, de meglepő fizikai kísérletekhez.
„ember-kísérletek”: játékos-mozgalmas kísérletek emberekkel (fizikai, nem orvosi), fejszámolás, gondolatolvasás…
Éld át a kísérletezés örömét, játsszunk együtt fizikát!
 

Csillagles – Szutyányi Márk

Szerda és péntek 21.30, Nagyrét
Barangolás az égbolt csodáin szabad szemmel és csillagászati távcsővel szakember vezetésével. Csillagképek, kettőscsillagok, csillagködök, galaxisok, műholdak... Égboltmegfigyelés, csillagles esténként a Nagyréten: szerda és péntek este 21.30-tól (borult idő esetén az „esőnapok”: csütörtök és szombat).
 

„Mit tehetünk, hogy áldássá legyünk a 21. században a reformáció örököseként?" – fórumbeszélgetés

Július 29. péntek 16.00–17.00, Konferencia terem

Résztvevők:
– Dr. Fábri György, az Északi Egyházkerület felügyelője
– Dr. Hafenscher Károly, a Reformációi Emlékbizottságot vezető kormánybiztos
– Mészáros Tamás, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület felügyelője
moderátor: Dr. Pángyánszky Ágnes, az EHE lelkésze

 

Jézus és a rock’n’roll – Horváth Gergely

Július 29. péntek 17.15–18.15, Konferencia terem
A hit és popkultúra viszonya nem mindenki számára egyértelmű, sokan sokféleképpen élik meg a keresztyén party-kultúrát. Létezik-e egyáltalán ilyen? Jézus és a rock'n'roll címmel 2016 augusztus végén fog megjelenni Horváth Gergely könyve, amely erre a kérdésre keres mai válaszokat. A népszerű rádiós műsorvezetővel Kézdi Beáta beszélget.
 

A negyedik és az ötödik hatalmi ág avagy létezik-e nem tőkevezérelt társadalom?

Július 30. Szombat 11:00 - Kultúra terem
A világban nagy a baj. Nagyon nagy a baj. A szegények és a gazdagok közötti különbség évszázadok óta növekszik, a klíma változik, a bioszféra pusztul, nyakunkon a migrációs válság, szaporodnak a terrortámadások, hogy csak néhányat említsek. Tehetünk-e egyáltalán valamit? Egy biztos, a bajok fölsorolása nem elegendő, átfogó, pontos diagnózis is kellene, hogy legalább reménységünk legyen a gyógyításra anélkül, hogy növelnénk a bajt egy újabb gyilkos "-izmus" kísérletével. Létezik-e keresztyén diagnózis és mi volna a nem-keresztyének, sőt az ateisták által is elfogadható megoldási javaslat?
Laborczi Pál

 

LUTHER499,-

Csak most, csak náluk, csak Neked (is): Luther499,-!!! Ne hagyd ki ezt a vissza nem térő lehetőséget! Látogass el hozzájuk, és vegyél részt egyénileg vagy barátaiddal az általuk kínált játékok egyikében. Luther-totó kitöltésével teszteld ismereteidet! A „Hittivity” játékban próbáld lerajzolni, elmutagatni, körülírni csapattársaidnak a jól ismert bibliai és reformációtörténeti kifejezéseket. Legyél Te is Milliomos lélekben! Nevess a „Ki nevet a végén?” óriás társas résztvevőjeként, ne csak a végén, hanem már játék közben!
Aktiváld náluk Lutershop-kártyádat, és vegyél részt a sorsolásban értékes nyereményekért, vagy váltsd be pontjaidat ajándéktárgyakra!

Játék korlátok nélkül

Csütörtök–szombat, 10.30–12.30
Hittivity, Luthertotó, 95 tétel ma, Legyél Te is milliomos lélekben!, Óriás társas: Ki nevet a végén és közben?, Luther kisügyes.

Játék korlátok nélkül folytatódik!

Csütörtök–szombat, 14.00–19.00

Gyere el, aztán valami kialakul

Csütörtök–szombat, 20.00
Játszotok, beszélgettek, ilyenek. A gitárodat is viheted.
 


ODÚ – TEOLÓGIAI MŰHELY

Énekeink teológiája – 1. hit és hitetlenség

Vezeti: Ócsai Zoltán
Július 28. csütörtök, 10.30–12.00
Biztosan mindenki volt már úgy, hogy egy dallamot nem tudott kiverni a fejéből, egész nap dúdolta. A szövegnek lehet, hogy csak foszlányai voltak meg, de néhány sora szinte beleivódott a gondolataiba. Különösen a gyermekkorban tanult énekek kísérik végig életünket, azok hangulata, tanítása észrevétlenül alakítja gondolkodásunkat.
Vajon mit tanítanak énekeink, mit rejtenek a sorok, gyülekezeti és ifjúsági énekeink? Milyen Istent mutatnak népdalaink, a spirituálék, és milyet a dicsőítő zenék? Egy jó dallam kedvéért talán elnézünk néhány vad szöveget is.

Bevezetés a teológiai futurológiába – avagy: Mit hoz számunkra a jövő?

1. Mivé válhatunk? Az ember jövője
Vezeti: Novotny Dániel
Július 28. csütörtök, 13.15–14.45
Élj a mának. Vagy csak éljük valahogy túl a mai napot. A holnap még messze van. Egyszerűen nem szeretünk a jövőnkről gondolkodni. Pedig ha nem érdekel a jövő, akkor a jelenünk is értelmetlenné válik. Úgyhogy vegyünk fel sarokpontokat a múltból, kössük össze ezeket a jelen korunk szituációival, majd hosszabbítsuk meg a vonalat a jövő felé, kukkantsunk be a titokzatos függöny mögé. Vállaljuk ezt a kalandot a klasszikus három úton haladva, és remélve, hogy a végén feltehetjük az utóbbi egy év egyre feszítőbb kérdését: Van-e még esélye akár a közeli jövőben is a keresztyénségnek életben maradni?

A mindenség modellje és tematizálása a Zsoltárok könyvében

Vezeti: Réz-Nagy Zoltán
Július 28. csütörtök, 14.45–16.15
Ha az orosz írók Gogol köpenyéből bújtak elő, akkor más bibliai szerzők – beleértve az újszövetségieket is – a zsoltárok költőinek imakendői alól bújtak ki?

Kié nagyobb? – Vetélkedő istenek tegnap és ma

Vezeti: ifj. Cserháti Sándor
Július 28. csütörtök, 16.30–18.00
Kié a nagyobb isten? Kié az igazi? Több millió áldozata van már ennek a vitának. Fontos kérdés? Ennyire? Vagy éppen ezért?

Énekeink teológiája – 2. bűn és bűnhődés

Vezeti: Ócsai Zoltán
Július 29. péntek, 10.30–12.00

Bevezetés a teológiai futurológiába – avagy: Mit hoz számunkra a jövő?

2. Mivé válhat a világ? A társadalom és az egyház jövője.
Vezeti: Novotny Dániel
Július 29. péntek, 13.15–14.45

A képtisztelet és képrombolás egykori és aktuális kérdései

Vezeti: Réz-Nagy Zoltán
Július 29. péntek, 14.45–16.15
A képtisztelet és képrombolás ellentéte végigkísérte az egyház történetét, meghatározta még a reformáció kori, úrvacsora körüli vitákat is, és mindmáig indirekt módon hat hitünkre, kultúránkra.

Nem békét, hanem kardot… – Mit hozott Jézus?

Vezeti: ifj. Cserháti Sándor
Július 29. péntek, 16.30–18.00
Hogyan illeszthető bele ez a mondat a Jézusról alkotott képünkbe? Ha sehogy, akkor hogyan változtatja meg ezt a képet? Vagy egyszerűen ne vegyünk róla tudomást? (Mt 10,34)

Énekeink teológiája – 3. kereszt és megváltás

Vezeti: Ócsai Zoltán
Július 30. szombat, 10.30–12.00

Bevezetés a teológiai futurológiába – avagy: Mit hoz számunkra a jövő?

3. Mivé válhat Isten? Istenképeink jövője.
Vezeti: Novotny Dániel
Július 30. szombat, 13.15–14.45

Munkácsy Trilógiájának teológiája

Vezeti: Réz-Nagy Zoltán
Július 30. szombat, 14.45–16.15
Évente ezrek zarándokolnak Debrecenbe, hogy lássák Munkácsy Krisztus-festményeit. Mit üzennek a képek? Hol a helyük a kor szenvedő Krisztus-ábrázolásainak sorában? Merre ment tovább Munkácsy után a képtisztelet teológiája?

Egy prostituáltból Jézus előképe? – Salamon ítélete

Vezeti: ifj. Cserháti Sándor
Július 30. szombat, 16.30–18.00
A középkorban voltak teológusok, akik igyekeztek minden ószövetségi elbeszélésben Krisztus előképére találni. Találjuk meg együtt ebben a történetben. (1Kir 3,16-28)
 


PEREM

Perem – ahol feszegetjük a határokat

Közös élményszerzés más égtájak szakrális italai mellett

Csütörtök-szombat 10.30-13.00
Nedves és száraz kultúrák transzcendencia-kereséseinek gyakorlati módon való összehasonlítása, az ízlelőbimbók felfedezése, papilla-teszt.
Lehetőség van maximum 3 perces videofilmek készítésére, jó ötletek versenyében – bármilyen témáról, a jó ízlés határain belül.

Tábortűz melletti szalonnasütés

Szerda este 22.00-tól: (jó idő esetén)

Emlékezés Jézus utolsó vacsorájára, terített asztal mellett

Csütörtök este 22.30-tól:

Történet perem-helyzetben lévő emberekről

Péntek este 22.30-tól:
A „Kelletlen útitárs” című film megtekintése és utána beszélgetés

Az esti programokon való részvétel korlátozott számban lehetséges, ezért előzetes regisztráció szükséges!
Feliratkozni az adott napon legkésőbb 20.00 óráig lehet a Perem helyszínén.