#metoo

Az Ökumenikus Segélyszervezet sátrában került megrendezésre a #metoo-n túl című beszélgetés. Rácsok Balázs, a Segélyszervezet vezető témaszakértője, valamint Sándor-Lenkei Aida egy krízisambulancia vezetője a párkapcsolati erőszakról tartottak interaktív előadást. 2017-ben Harvey Weinstein amerikai filmproducerről kiderült, hogy több nőt molesztált pályafutása során. Az ügy számos nőnek erőt adott ahhoz, hogy el tudják mondani azokat az eseteket, amikor őket bántalmazták.

Az eddigi felfogás, miszerint az erőszaktevő egy „csúnya gonosz bácsi”, az áldozat pedig a „lengén öltözött nő” társadalmi szinten sajnos még mindig elterjedt. A Szélrózsa második napján tarott előadás rendkívül hasznos információkat tárt fel a hallgatóság előtt, melynek soraiban meglepő módon jobbára középiskolások ültek.

Az előadók egy szituációt játszottak el, majd egy kisfilmet nézhettünk meg a témában. A fiatalok nagyon érdeklődően álltak a témához és az előadók is bevonták a hallgatóságot. Véleményem szerint nagyon fontos, hogy Magyarországon minél több emberhez eljussanak azok az információk, melyeket az előadóktól megtudtunk. A társadalom döntő része nem tudja mik azok a jelek, amire fel kell figyelni, hogy a környezetünkben észlelhessük az erőszakra utaló tüneteket. Az előadásból megtudhattuk, hogy melyek ezek és hangsúlyozták, hogy ha figyelmesek vagyunk a közvetlen környezetünkben, akkor hogyan támogathatjuk az áldozatokat. Fontos, hogy a társadalom minél szélesebb körében elterjedhessenek ezek az információk. Ezt nagyon jól szolgálta az előadás.

Vissza