Az X, az Y generáció és Isten

Ezért döntöttek úgy a fórumbeszélgetések szervezői, dr. Szabó B. András és Deák László evangélikus lelkészek, hogy a beszélgetések témái is e szerint alakulnak. Az első előadás Az X, az Y generáció és Isten – Másképp hiszünk, mint szüleink? címet kapta. A beszélgetőpartnerek Koczor Tamás, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium iskolalelkésze, valamint Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium kulturális igazgatója, bencés szerzetes voltak.

A hívogató címnek köszönhetően elhatároztam, hogy meghallgatom a beszélgetést. Nem voltam egyedül, hiszen tele lett a terem a kezdésre, a fiatalok sokan a földre ültek le. A kezdeti technikai nehézségek és légkondicionáló hiánya sem tántorította el a hallgatókat. A beszélgetés több ízben megpróbálkozott választ találni a generation gap, vagyis a generációs szakadék miatt kialakult másfajta Istenkép keresés kérdésével.

Az előadók célja az volt, hogy személyes élményeikkel közelebb hozzák a hallgatósághoz az adott témát. Sok esetben azonban kérdések maradhattak a fiatalokban. Vajon van-e értelme a kötelező iskolai áhítatoknak? Fontosabb, hogy emberhez kössük a hitünket, vagy magához Istenhez? Utóbbira a fiatalok válasza az volt, hogy meghatározó a lelkész személye, hiszen ő az, aki hiteles válaszokat tud adni az Istenkép keresésben.

Märcz Samu

Vissza