Második munkatársi hétvége Bükön

Bük – A 12. Szélrózsa Ifjúsági Találkozó második munkatársi hétvégéjét 2018. március 23–24-én tartották Bükön. Az alkalom célja az volt, hogy az ország számtalan evangélikus gyülekezetéből érkező szervezők valódi csapattá kovácsolódjanak és bemutassák az elmúlt hónapokban a találkozóért végzett munkájukat. Ennek összefogását Pongrácz Máté, a Szélrózsa lelkésze és Szeli Noémi, koordinátor tartotta kézben.

 

 

Várakozásokkal telve érkezett közel 50 önkéntes fiatal a vas megyei Bükre, hogy egy új szintre lépjen a 2018 júliusában esedékes Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó szervezése. A lassan célegyenesbe érő előkészületi munkák legizgalmasabb pontjához érve, a találkozó tartalmának végleges kialakítása és bemutatása került napirendre.

 

 

A Bükre érkező munkatársakat Pongrácz Máté, a Szélrózsa lelkésze várta egy különleges áhítattal. A Nagyhét felé igyekvő egyház világos tematikát nyújtott az áhítat számára. A 2018-as találkozó középpontjába a bátor, az ismeretlenbe induló Péter mély tartalmú elhívása került, a munkatársi hétvége kezdetén pedig a nagyheti fájdalmat, csalódottságot átélő tanítvány képe bontakozott ki. „Figyelmeztet minket Isten igéje a találkozó szervezésének összefüggésében is. Ne bízzuk el magunkat és főleg ne saját erőnkben bízzunk, hanem helyezzük álmainkat és az egész Szélrózsa találkozót az Isten irgalmas jelenlétébe” – fogalmazott Pongrácz Máté.

 

 

Az áhítat végén Szeli Noémi koordinátor köszöntötte a munkatársakat, majd a találkozó szervezésének eddigi folyamatát mutatta be a résztvevőknek. Szó esett az evangélikus gimnáziumokban folyamatosan zajló Szélrózsa roadshow-ról, amely által a Szélrózsa híre közvetlenül több ezer fiatalhoz jut el. Örömmel számoltak be a találkozó vezetői a sikeres előtalálkozóról is, valamint az Északi Evangélikus Egyházkerület Missziói Napjához csatlakozó Ifik és Fiatalok Találkozójának előkészületeiről. A jelenlevők örömüket fejezték ki a Szélrózsa honlap és a hozzá kapcsolódó tematikus anyagok elindulásával kapcsolatban is.

 

Az est folyamán a bükiek vendégszeretetét mindenki megtapasztalhatta, hisz a vendéglátók süteményekkel és üdítőkkel várták vendégeiket.

 

 

A nap további részében a Szélrózsa különböző munkaágai mutatkoztak be. Szidoly Roland a zenei munkaág felelőse kiemelte, hogy a 4 világi zenekar mellett sokszínű keresztyén könnyűzenei program is várható a Szélrózsán, de felhívta a figyelmet a komolyzenei és népzenei programokra is.

 

 

Ribárszki Ákos a kultúráért felelős presbiter szintén részletesen számolt be a főelőadókról és a fórumbeszélgetésekről. Nagyon fontosnak tartotta kiemelni, hogy Szabó B. András és Deák László lelkészek – akik a fórumbeszélgetéseket szervezik – különösen is a fiatalokra fókuszáló tematikát dolgoztak ki, melyben nemcsak nagy társadalmi, de komoly hitbeli kérdések is szerepet kapnak.

 

 

Az est további részében Fabiny Márton a sportprogramokról, futóversenyről és focikupáról, Lukács Máté a Nemzetközi Sátor programkínálatáról, Seben Glória és Hegedüs Gábor pedig a középiskolás korosztályt megszólító „Deviszont” sátor tervezett működéséről számolt be, végül pedig a találkozóra készülő három keresztyén kávézó mesélt a szervezőknek terveikről.

 

Az est végül jóízű, baráti és sok témára kiterjedő kötetlen beszélgetéssel zárult.

 

 

A másnapra tovább növekedő munkatársi kör Kendeh-Kirchnopf László vas megyei ifjúsági lelkész reggeli áhítatát hallgathatta meg, melyben a Jézus Krisztus „Mégis” szeretetére hívta fel a hallgatók figyelmét.

 

 

Az áhítat után Szeli Noémi és Bagi Tamás segített a résztvevőknek a Szélrózsa munkatársi programban való jobb eligazodásban, mely internetes felület a 2017-es évtől munkaeszközként segíti a találkozó még jobb szervezését.

 

 

A nap folytatásaként további beszámolókra került sor. Bogdányi Gábor az Evangélikus Motorosok tervezett standjáról beszélt, majd László Dávid, Vladika Zsófia és Arndt Bernadett szólt az Egyetemi Sátor, a Film-klub, a Csendkuckó és az Ökosátor tervezett programjairól. Jó volt megtapasztalni, hogy a várható sokszínű programok hogyan kapcsolódnak össze egy egésszé, hogyan vezette Isten az álmodókat saját közelségébe.

 

A beszámolók sorát a Lehetőségek Piaca zárta, mely a 2018-as Szélrózsán nyitott tér lesz nem csak a találkozóra érkezők, de a büki lakosok és az ott nyaralók előtt is. Seben Karolina vázolta a helyszín adottságait, valamint az országosan megszólított keresztyén árusok névsorát, majd Pethő-Udvardi Andrea beszélt a Vasi Evangélikus Egyházmegye és gyülekezeteinek tervezett megjelenéséről ezen a különleges utcán.

 

 

A sok értelemben fárasztó, munkás, de mégis lelkiekben építő nap ebéddel és a Büki Találkozó területének újbóli bejárásával zárult, ahol már a találkozó sátrainak pontos és végleges elhelyezése is kialakult.

 

 

A találkozó szívét jelentő iskolaudvarban végül egy nagy kört alkottak a munkatársak és egymás kezét megfogva mondták el az Úrtól tanult imádságot, bízva abban, hogy Isten kezében van a találkozó és annak minden szervezője.

Vissza