Nemzetiségi Sátor


A Nemzetiségi Sátor legfőbb küldetése, hogy bemutassa egyházunk kevéssé ismert két fontos alkotó elemét, a német és a szlovák gyülekezeti életet. Még 2017-ben is az ország számtalan gyülekezetében hangzik el az Úrtól tanult imádság német és szlovák nyelven. A Magyarországi Evangélikus Egyház ezt a többnyelvűséget már elnevezésében is kifejezésre juttatja, hiszen a mi egyházunk hazánk egyetlen olyan nagy történelmi egyháza, mely büszke nemzetiségi gyökereire. Ezt a gazdag történelmi múltat és jelent szeretnénk olyan formában az újabb evangélikus generációk elé tárni, hogy a jövőben tovább erősödjön bennük a más nyelvű és kultúrájú népek iránti elfogadás és tolerancia egyházon belül és azon túl is.

A sátor továbbá kísérletet tesz a magyarországi evangélikus szlovákság és németség nemzetiségi hitélete mellett tradicionális kultúrájának és gasztronómiájának interaktív bemutatására.


Kiszely András


Programok:


Nemzetiségi kézműves foglalkozás


Helyszín: Nemzetiségi sátor
Időpont: csütörtök,péntek,szombat 10:30-12:30

Sokszínű egyházunkon belül is üde színfoltot képeznek nemzetiségi gyülekezeteink. Hát még azok sok évszázados kultúrája! Ezt a sokszínűséget veheted kezedbe és alkothatsz belőle izgalmas dolgokat kézműves foglalkozásainkon.


Nemzetiségi gasztronómiai bemutató


Helyszín: Nemzetiségi sátor
Időpont: csütörtök,péntek,szombat 10:30-17:00

A lelki töltekezés mellett lesz itt minden, mi szem s szájnak ingere, hiszen a kézműveskedés közben megéhezve megkóstolhatod szlovák és német testvéreink hagyományos ételkülönlegességeit.


Szlovák délután


Helyszín: Nemzetiségi sátor
Időpont: csütörtök 15:00-17:00

"Hrad prepevný jest Pán Bůh náš!" – hangzik vasárnaponként a lutheri köszöntés az Alföld szlovák gyülekezeteiben. Ezen a délutánon egy szlovák nyelvű, magyarul feliratozott áhítat után izgalmas előadások során ismerkedhetsz meg az evangélikus szlovákság múltjával és jelenével.


Német délután


Helyszín: Nemzetiségi sátor
Időpont: péntek 15:00-17:00

,,Ein feste Burg ist unser Gott!" – ahogy a hazai német evangélikusok köszöntik egymást. Ha érdekel vallási életük és kultúrájuk, mindenképpen látogass el hozzánk ezen a délutánon!


Cigány délelőtt


Helyszín: Nemzetiségi sátor
Időpont: szombat 10:30-14:00

Ezen a délelőttön egyházunk cigány nemzetiségű tagjai vallanak evangélikusságukról és tartanak gasztronómiai bemutatót.


"Az Úr az én erőm és bizodalmam!"


Helyszín: Nemzetiségi sátor
Időpont: szombat 15:00-17:00

Egy időutazásra invitálunk téged ezen a délutánon, melynek során interaktív módon tárjuk fel egyházunk legnagyobb gyülekezetének eddigi 300 évét. Az utazás során kísérőink lesznek békéscsabai szlovák evangélikus elődeink, a Tranoscius és a csabai kolbász.